Blogovi / Kolumne

Svjetla grada: Beč

Beč u predbožićno vrijeme spada među gradove sa najvišim tržišnim udjelom turizma u Evropi.

Za vrijeme Adventa, tj. od kraja novembra pa do Božića, Božićni sajmovi ispunjavaju Beč posebnim ugođajem. Brojni štandovi nude razne stvarcice vezane za Božic, ali i kuhano vino, vrući punč i pečene kobasice te tradicionalne jako ušećerene slatkiše. Najpoznatiji Božićni sajam u Beču "Christkindlmarkt" nalazi se ispred Vijećnice.

 

 

 

Bečku Vijećnicu dizajnirao Friedrich von Schimdt krajem 19.stoljeća. Sagradjena je u gotičkom stilu. Na vrhu tornja Vijećnice nalazi se vijećnik tj. Rathausmann, simbol Beča.

 

Stephansdom (Katedrala Sv. Stjepana) je bečka katedrala, nalazi se u samom gradskom središtu na Trgu Stephansplatz, i u njoj je sjediste bečkog nadbiskupa.

 

 

Vožnja kočijom kroz centar Beča jedan je od najprivlačnijih doživljaja prilikom posjete. Kočijaši čekaju svoje mušterije na mjestima najpoznatijih znamenitosti u centru grada. Prije same vožnje dogovara se o ruti i cijeni vožnje, a za vrijeme vožnje kočijaš rado objašnjava znamenitosti grada. Vožnja kočijom nije jeftina, ali je zato vrlo upečatljiva.

 

Historijski centar grada je zbog svojih brojnih spomenika uvršten na UNESCO-vu Listu mjesta svjetske baštine u Evropi 2001. godine. Centar Beča odiše kulturom i duhom Evrope, a svoju posebnu čar doživljava tokom Adventa, s mnoštvom svjetala i dekoracija. Ovako to izgleda:

 

 

Kuća Haas u Beču je djelo moderne građevine najnovijeg doba. Bečki arhitekt Hans Hollein izgradio je Haas Haus krajem 20. stoljeća u samom srcu Beča, suprotstavivši moderan dizajn i materijale kuće Haas tradicionalnoj gotičkoj katedrali Sv. Stjepana.

 

bihacity: Elma Rekanović