Ako u ovom gradu bacite opušak na ulicu, platićete kaznu od 70 EURA!

  Byadmin
  In
  May 08, 2015
  Comments
  Bitka protiv opušaka vodiće se i konkretnom akcijom u okviru koje će na teritoriji grada biti postavljeno 30.000 kanti za otpatke, po jedna na svakih 100 metara
  Regija

  U francuskoj prijestolnici je pokrenuta velika kampanja s ciljem da se stanovništvu skrene pažnja na problem pikavaca od cigareta na javnim mjestima, ali i da se javnost upozori na uvođenje kazne za bacanje opušaka.

  Prije kažnjavanja, senzibilizacija: gradski oci su postavili plakate širom grada sa kojih pozivaju Parižane i posjetioce da se suzdrže od bacanja pikavaca koji predstavljaju ozbiljno vizuelno i ekološko zagađenje.

  Kako prenose francuski mediji, svake godine se sa ulica Pariza počisti 350 tona pikavaca. Ovom toksičnom otpadu, koji zagađuje zemlju i vodu, potrebno je od četiri do 12 godina da nestane.

  Foto: sxc.hu/Joer

  Bitka protiv opušaka ne vodi se samo putem bilborda već i konkretnom akcijom u okviru koje će na teritoriji grada biti postavljeno 30.000 kanti za otpatke, po jedna na svakih 100 metara, opremljenih metalnom pločicom za gašenje cigareta.

  Parižani imaju priliku da se priviknu na novi režim do septembra kada će na snagu stupiti novi zakon po kojem će svako bacanje pikavca na ulicu biti kažnjeno sa 68 eura.

  telegraf

 • CITYLIGHT

 • Lajkanje

  <p>zxz\x z \z z\ \zx&nbsp;</p>