Bišćanin Edhem Čustović prvi bh. predavač na prestižnoj američkoj vojnoj akademiji “West Pointu”

  Byadmin
  In
  Nov 18, 2017
  Comments
  Bišćanin Edhem Čustović prvi bh. predavač na prestižnoj američkoj vojnoj akademiji “West Pointu”
  USK

  Bosna i Hercegovina se, zahvaljujući Edhemu Čustoviću, može pohvaliti da je imala predavača na najprestižnijoj vojnoj akademiji u svijetu, američkom “West Pointu”.

  Ovaj uspješni Bosanac s adresom u Australiji kazao je da je sa profesorima, oficirima i kadetima inžinjerstva i računovodstva razgovarao o postratnom ekonomskom razvoju kroz inžinjering, inovacije i preduzetništvo (studija slučaja Bosne i Hercegovine), a govorio im je i o svom životnom putu, radu i načinu prenošenja najboljih praksi u Bosnu i Hercegovinu kroz projekt zapošljavanja mladih.

   

  Svjetsko iskustvo

   

  Čustović je, inače, profesor na renomiranom australskom Univerzitetu “La Trobe”, inovator je i inžinjer elektrotehnike.

  – Imao sam čast da budem pozvan kao prvi bh. predstavnik da održim predavanje na najprestižnijoj akademiji u svijetu. Među ljudima koji su završili ovu akademiju su dva američka predsjednika, četiri predsjednika drugih država, stotine predstavnika američkog kongresa, 20 astronauta, 74 dobitnika američke medalje časti… Pukovnik i profesor Beri Šop (Barry Shoop), dekan elektrotehnike i informatike na “West Pointu”, prepoznao je moje iskustvo, liderstvo i pružanje pomoći drugima i pozvao me da budem njihov gost – kaže Čustović.

  Dodao je da su i profesor Šop i on članovi prestižne organizacije IEEE (Institut inžinjera elektrotehnike i elektronike).

  – “West Point” je posebno mjesto. Sam dolazak u blizinu ove prestižne akademije ulijeva čovjeku neki vid nervoze i nestrpljivosti. Sve je na nevjerovatnom nivou urednosti, preciznosti i profesionalnosti. Sa svoje 33 godine, imao sam čast da držim predavanja na raznim univerzitetima i u istraživačkim centrima širom svijeta, ali moram vam reći da “West Point” definitivno zauzima mjesto broj jedan što se tiče prestiža. Bio sam oduševljen žrtvovanjem, posvećenošću i željom studenata da budu najbolji na svijetu – istaknuo je Čustović.

  Puno srce

  On je bio posebno impresioniran susretom sa mladim Bosancem, studentom na ovoj akademiji.

  – Oficiri su mi javili da imaju jednog studenta iz BiH. Kada sam to čuo, srce mi je bilo puno i bio sam ponosan. Mladi Adis Poško rodom je iz Bihaća i na akademiji studira informatiku. Stupio sam u kontakt s njim i dogovorili smo se da ćemo sarađivati – ispričao je Čustović.

  Fondacija za mlade u BiH

  – U posljednjih nekoliko godina radim na Fondaciji “BH Futures Foundation” sa željom da promijenim status mladih ljudi u svojoj domovini. Program koji smo razvili s “Youth Employment Projectom” u BiH prepoznat je na “West Pointu” kao vrlo inovativan – pojasnio je Čustović.

  avaz

   
   

   

 • CITYLIGHT

 • Lajkanje

  <p>zxz\x z \z z\ \zx&nbsp;</p>