Bihaćki roditelji odlučili da ne puštaju djecu na nastavu

  Byadmin
  In
  Mar 17, 2015
  Comments
  Velika je prašina podignuta u javnosti zbog prijave 11. marta o međuvršnjačkom nasilju nad djevojčicom sa poteškoćama u razvoju, u osnovnoj školi Harmani 1 u Bihaću.
  USK

  Klupe u učionici Va, danas su prazne. Roditelji učenika su odlučili da ne puštaju djecu na nastavu. Spremni su, kažu, preuzeti odgovornost ukoliko se utvrdi istinitost navoda o počinjenom nasilju, ali traže i punu odgovornost onih koji su objavljivali nepotpune, neistinite i neprovjerene navode.

  Sve je počelo 11. marta kada je Jasminka Samardžić Baković prijavila policiji međuvršnjačko nasilje nad njenom unukom, djevojčicom sa poteškoćama u razvoju.

  "Policija je izašla na lice mjesta, izvršena je identifikacija prijavljenih osoba i roditelja i u tom se dijelu provode istražne radnje", kazao je Ale Šiljdedić, portparol policije USK-a.

  Dva dana kasnije direktor škole prijavljuje policiji prijetnje koje su došle od strane djevojčicine nane.

  "Strašno me pogodila činjenica da su se roditelji udružili sa rukovodstvom škole i sad je žrtva ispala nasilnik te da žele ovu nevolju okrenuti u svoju korist", tvrdi Jasminka Samardžić Baković.

  Iz škole odbacuju Jasminkine da roditelji i uprava žele isključenje djeteta iz razreda.

  "Roditelji su se jednoglasno izjasnili da ne traže isključenje djeteta iz škole niti iz razreda, samo da se završi procedura kategorizacije djeteta sa posebnim potrebama i da se osigura asistent koji će biti na času uz dijete", kaže Sanjin Bećirović, v.d. direktora O.Š. Harmani 1.

  Kako je objasnio Adnan Ramić, direktor Centra za socijalni rad Bihać, u procesu inkluzije omogućeno je da takvo dijete ima asistenta u nastavi, za što je potrebno kategorizitati dijete, što u konkretnom slučaju nije urađeno

  Povodom ovog slučaja  zasjedao je  i Školski odbor. Tvrde da škola ne vrši diskriminaciju u pristupu djece s posebnim potrebama odgoju i obrazovanju. Pozivaju nadležne da ispitaju okolnosti pod kojima se ovaj događaj desio, a roditelje učenika Va razreda da povuku svoju odluku o nedolasku djece u školu.

  federalna.ba

 • CITYLIGHT