Džoni Štulić poručio: Ne želim umrijeti u bijedi

  Byadmin
  In
  Apr 06, 2015
  Comments
  Frontmen Azre kazao je da neće objavljivati nove pjesme i knjige dok problem s isplatom njegovih autorskih prava ne bude riješen
  SVIJET

  Slavni frontmen Azre, koji se ponovo oglasio preko medija, nakon što već trideset godina vodi rat s izdavačima kazao je da neće objavljivati nove pjesme i knjige dok problem s isplatom njegovih autorskih prava ne bude riješen.

  Štulić je zbog kršenja autorskih prava pokrenuo sudski postupak zbog izdavačkih kuća Plato, Komuna i Hi-fi te Croatia Records, a za Blic je sad kazao da je zbog tih neriješenih problema zapravo još uvijek prilično ljut u "progonstvu u svojem domu u Nizozemskoj".

  "Sudovi u Srbiji su bar prihvatili žalbe mojih odvjetnika, dok u Hrvatskoj nisu čak željeli ni započeti postupak. Ja sam zaista jedinstven slučaj vjerojatno u svetu, da mi se za sve moje glazbene i literarne radove nisu plaćali zasluženi honorari. Mnogi misle da meni nije stalo do novca, ali ja ne razmišljam tako. Normalno je da dobijem novac koji sam pošteno zaradio. Nitko mi ne može uzeti dušu. Blues pjevačica Billie Holiday je umrla u bijedi, a ja kažem nije sirota Billie, već skladatelj i pisac Johnny, ne želim tako skončati", kazao je Štulić koji i dalje u nizozemskom Houtenu živi bez osobnih dokumenata.

  Još uvijek tvrdi da nikada nije potpisao nikakve ugovore s izdavačkim kućama za svoja djela dodajući da se početkom osamdesetih, da bi dobio honorare, morao učlaniti u SOKOJ. Ipak, tvrdi, oni mu nikad ništa nisu isplatili, kao razlog navodeći zbog greške pri prelasku na kompjuterski sustav.

  "Iz SOKOJ-a sam izašao u veljači 1981. godine. Otad pa sve do dana današnjeg pjesme Azre, moji kasniji solo albumi, stalno se reizdaju, kao i moja sabrana djela koja je tiskao Plato. Ja za trideset godina eksploatacije mojih djela pravdu ne mogu dobiti ni na sudu. Moji zahtjevi budu odbačeni i zastarjeli. A za to vrijeme, mnogi puno zarađuju na mojim djelima. To se može usporediti s razduživanjem u vojsci. Kad se netko razdužuje u vojsci, a netko mu je ukrao remen, on ga krade drugom vojniku, sljedeći put vojnik kojeg su pokrali krade remen novom regrutu i tako unedogled. Netko tko se jednom bude ozbiljno upustio u razmjere pljačke mog djela i sve to bude objelodanio i dokumentirao, zaslužuje Pulitzerovu nagradu", poručio je.

   

   

   Index.hr

 • CITYLIGHT