FBiH: Zakon o radu danas stupa na snagu

  Byadmin
  In
  Aug 20, 2015
  Comments
  Novi Zakon o radu u Federaciji Bosne i Hercegovine danas stupa na snagu.
  BiH

  Kako navode federalne vlasti, zakonom se uređuje zaključivanje ugovora o radu, radno vrijeme, plate, prestanak ugovora o radu, ostvarivanje prava i obaveza iz radnog odnosa, zaključivanje kolektivnih ugovora, mirno rješavanje kolektivnih radnih sporova i druga pitanja iz radnog odnosa, ako drugim zakonom ili međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno

  Podsjećanja radi, Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) je krajem jula organizirao proteste protiv ovog zakona i na njima je učestvovalo više od deset hiljada ljudi. Protesti su održani za vrijeme sjednice federalnog Doma naroda, no to nije spriječilo delegate da usvoje Zakon. Zakon je prošao na sjednici Zastupničkog doma federalne skupštine, ali nema podršku SBB-a, SDP-a i DF-a.

  Premijer FBiH Fadil Novalić, pak, poručio je tokom sjednice na kojoj je Zakon usvojen kako "zakon o radu nije pitanje ni pozicije ni opozicije već pitanje budućnosti, pitanje radnika i pitanje svih građana"

  Kao neka od poboljšanja u novopredloženom zakonu, naveo je integrirana i proširena prava žena, povećanje minimalnog broja dana godišnjeg odmora, uvođenje zaštite radnika privremeno ili trajno nesposobnih za rad u smislu da im radni odnos ne prestaje istekom ugovora na određeno vrijeme. Kaznene odredbe su znatno oštrije za poslodavce u odnosu na sadašnje, kad je riječ o nizu kršenja prava radnika.

  Moraju se zapošljavati mladi, spriječiti odlijevanje pameti, uvezati staž, mora se voditi računa o penzionerima i drugim socijalnim kategorijama, uvesti princip jednakosti na plaće - da isti rad bude jednako vrednovan“, poruke su premijera Novalića

  EU podržava ovaj zakon koji je dio reformske agende na koju se BiH obavezala zbog evropskog puta.

  Prema njegovim riječima, zakon je osnova za rješenja koja slijede: zakon o uvezivanju staža, reformu PIO sistema, podsticaje za prvo zapošljavanje i zapošljavanje nakon dugotrajne nezaposlenosti.

  Zakon o radu možete pročitati na ovom LINKU.

  radio sarajevo

 • CITYLIGHT