Finci: Sarajevo pravo mjesto za papin govor o međureligijskom dijalogu i suživotu

  Byadmin
  In
  Feb 03, 2015
  Comments
  SARAJEVO - Jako je dobra i velika stvar što je papa Franjo odlučio da posjeti BiH, jer je to Sveti otac i predsjednik države koja se zove Sveta Stolica, a znamo da u BiH rijetko dolaze visoki lideri i političari...
  BiH

  ...već uglavnom činovnici raznih evropskih i vanevropskih zemalja - kazao je ...

  ... danas Feni predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, komentirajući najavljeni dolazak pape Franje u Sarajevo.

  Finci smatra da ne treba zaboraviti da je riječ o šefu države i Papi, pri čemu treba imati u vidu da na svijetu ima više od million i po katolika, zbog čega njegova posjeta predstavlja posebnu čast.

  - Ako dolazi da nam govori o međureligijskom dijalogu i suživotu, onda su Sarajevo i BiH pravo mjesto za takvo nešto, zato što mi to već vijekovima živimo. Naravno, bilo je ovdje i incidenata, a imali smo i rat koji je ostavio vrlo ružne i duboke tragove. Ipak, sjetimo se koliko je puta njegov prethodnik Ivan Pavao II u svojim govorima spomenuo BiH i molio se za našu zemlju. Tako da nema sumnje da je Papa, kao i Sveta Stolica, prijatelj ne samo katolika u BiH, već BiH kao zemlje i svih njenih državljana - smatra on.

  Također ocjenjuje da je njegova posjeta zasigurno velika stvar jer dolazi baš u trenutku kada je Evropa dala novu šansu BiH. Nada se da će BiH tu posjetu, iako kratku, znati iskoristiti na najbolji mogući način, te da će od nje imati pozitivne rezultate i velike koristi.

  Govoreći o činjenici da će to biti već treća posjeta pape BiH, Finci podsjeća da se ipak radi o dugom  periodu od 20 godina, s obzirom na to da je prva papina posjeta BiH bila 1997., a druga 2003. godine. Stoga ova treća dolazi nakon 12 godina, što Finci i ne smatra velikim čudom.

  - Naravno, ima zemalja koje Papa nije nikada posjetio, ali riječ je o komplikovanoj proceduri, jer poziv prvo treba uputiti lokalna crkva, a zatim i državna vlast. Mislim da je njegova posjeta dobar znak jer pokazuje da nas Sveta Stolica nije zaboravila - zaključio je Finci.

  fena

 • CITYLIGHT