Graničari će detaljno "češljati" dokumente: Od 7. aprila gužve na granicama Šengena

  Byadmin
  In
  Apr 03, 2017
  Comments
  Graničari će detaljno "češljati" dokumente: Od 7. aprila gužve na granicama Šengena
  SVIJET

  Na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Hrvatskom od 7. aprila očekuju se duža zadržavanja jer počinju sistemske provjere na vanjskim granicama Šengena za sve putnike.

  Uredbom (EU) 2017/458 Evropskog parlamenta i Vijeća od 15. marta mijenjaju se trenutno važeći standardi obavljanja kontrola na granicama, a to se posebno odnosi na građane Evropske unije.

  Do sada je bilo dovoljno da pripadnici granične policije obave osnovnu kontrolu putnika brzom i jednostavnom provjerom validnosti putnih dokumenata građana Evropske unije, međutim, zbog uredbe, njihovi dokumenti će se morati provjeriti u Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

  Službenici Granične policije Slovenije će detaljno provjeravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prijelazu. Ova uredba o sistemskim provjerama ne predviđa bilo kakve izuzetke. Na graničnim prijelazima gdje se kontrole obavljaju zajedno s hrvatskim vlastima, primjenjivat će se ista procedura od službenika Granične policije Hrvatske.

  Zbog toga, procedure granične kontrole će trajati znatno duže, a produženo će biti vrijeme čekanja na prijelaz granice s Hrvatskom na pojedinim graničnim prijelazima, posebno u periodima velikih saobraćajnih gužvi (državni praznici i turistička sezona).

  Iako će policijski službenici Slovenije angažirati sve svoje infrastrukturne i ljudske resurse u cilju maksimalnog smanjenja posljedica primjene uredbe, bit će nemoguće u potpunotorsti izbjeći duža zadržavanja putnika na graničnim prijelazima koja će nastati kao rezultat detaljnih provjera putnih dokumenata na vanjskim granicama EU-a.   Putnicima se savjetuju da provjere status dokumenata, posebno ukoliko su unazad dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili oštećeni. Ovo je potrebno da bi se uvjerili da su podaci o dokumentima tačno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka, saopćio je BIHAMK.

  Također, savjetuje se da izbjegnu putovanje u Hrvatsku tokom vikenda osim ukoliko je rezervisan takav aranžman koji počinje i završava u danima vikenda, saopćeno je iz BIHAMK-a.

  faktor

   

 • CITYLIGHT