Lisabon, grad iz snova

  Byadmin
  In
  Mar 27, 2014
  Comments
  Lisabon je glavni grad Portugala i istoimenog distrikta, najveći grad i najvažnija luka zemlje sa blizu 600.000 stanovnika
  CITY MAGAZIN

  Lisabon je jedno od onih mjesta u koje se zaljubite na prvi pogled – lučki grad, živ i bučan, koji živi u nekom svom ritmu.

  On je administrativni, kulturni i privredni centar Portugala, u kom su smješteni vlada sa većinom ministarstava sa sudstvom. Osim toga je i važni edukacijski , sjedište nadbiskupije i značajni vjerski centar sa nizom većih i manjih crkvi, samostana i vjerskih škola.

  Image

  Image

  Jedan od najstarijih gradova na svijetu. Za neolitika, na prostoru grada živjeli su drevni Iberi, od njih su u okolici grada ostali njihovi dolmeni i menhiri. Kelti  su naselili Pirinejski poluotok oko1. milenije p.n.e., vremenom su se izmiješali sa starosjedilačkim stanovništvom iz te simbioze razvilo se pleme Cempsi.

  Image

  Image

  Image

  Nezaobilazan zvuk Lisabona, jesu  žamor, smijeh, temepramentni ljudi, ali svakako i fado.Na portugalskom jeziku izraz fado označava sudbinu, neumoljivi usud koji ništa ne može promijeniti. Zato je fado obično tako melanholičan, sjetan: jer pjeva o onom dijelu života svoga vlasnika koji se odigrava uprkos i protiv njegove volje i želje.

  Image

  Način izvođenja fada, u određenom smislu, odražava upravo ovo vjerovanje u sudbinu kao nešto što nas obuzme i čemu ne možemo umaći, prevlast duše i srca nad razumom, što nerijetko vodi ka patnji i očaju, i tako otkriva pomalo mračnu ali prekrasnu tugu.

   

  http://www.putovanjesnova.com/wp-content/uploads/2013/05/Lisabon-detalji.jpg

 • CITYLIGHT