Mnogi imaju i po 35 godina "staža na birou"!

  Byadmin
  In
  Feb 16, 2017
  Comments
  Mnogi imaju i po 35 godina "staža na birou"!
  BiH

  Tuzlanski biro: Traženje posla u prosjeku traje duže od tri godine

   

  Više od 100.000 osoba na biroima za zapošljavanje čeka posao duže od devet godina. Na hiljade nezaposlenih traže posao već decenijama, mnogi od njih i po 35 godina! 
   
  Najalarmantnije, ipak, zvuče podaci Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, na čijim je listama skoro 40.000 nezaposlenih duže od devet godina, a u registru je i na desetine osoba koje se kao nezaposlene vode i po 20 godina i više. 
   
  Zbijeni redovi 
   
  - Prije devet godina 15.649 žena i 21.355 muškaraca prijavili su se u našim službama i još nikada nisu skinuti radi zaposlenja - kazali su nam iz Službe za zapošljavanje KS te naveli da traženje posla u prosjeku traje duže od tri godine, a duže od pet godina za osobe starosti od 35 do 55 godina.
   
  Sarajlija Alija Durmić tražio je posao 20 godina, pa je prije pet godina odlučio da se više ne javlja na biro, jer od toga „nema nikakve koristi“. 

  sakib-husic

   

   Husić: Radi na nadnicu, na birou 15 godina 
   
  - Uzeo sam papire. Za sve ove godine nikada me niko nije pozvao s biroa. E, da mi je znati gdje se zaposlilo tih 25.000 ljudi što tvrde ovi iz vlasti. Što ja nisam među njima?! Niko više ne vjeruje šupljim pričama – kaže Durmić, koji je ogorčen na situaciju u zemlji. 
   
  U vojsci nezaposlenih 7.060 osoba iz Tuzlanskog kantona na posao čeka 20 godina i više. U tom razdoblju 3.761 žena nikada nije dobila posao. Sakib Husić, građevinski tehničar, već se petnaestak godina prijavljuje na biro.  

  mirsada-mulac
   

   

  Mulać: Pravnica koja je na birou od 1988.  

  - Jedino mi preostaje rad na nadnicu. Od toga izdržavam peteročlanu porodicu, a došao sam po uvjerenje kako bih mogao predati papire boračkoj organizaciji za jednokratnu novčanu pomoć. Vjerujte da nikada nisam bježao od posla, ali nisam imao sreće – kaže Husić. 
   
  Slična je situacija i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). Najviše je nezaposlenih radnika za jednostavne poslove, daktilografe, krojače, molere, zatim pravnike, ekonomiste, profesore, novinare, socijalne radnike...
   
  Mirsadina priča

  Mirsada Mulać (53) iz Potoka kraj Mostara diplomirana je pravnica. Bila je Titov stipendista, diplomirala je 1988. godine. Od tada je na birou, bez dana radnog staža. Predavala je na sve moguće konkurse, išla od vrata do vrata, od stranke do stranke, pisala gradonačelnicima, ministrima i premijerima... ali svugdje su joj vrata bila zatvorena. 
   
  Kaže da je bila najbolji kandidat na svim ispitima i konkursima, ali posao su dobivale kćerke, sinovi i supruge funkcionera, imama... Mnogo je truda uložila u pisanje žalbi, bila na građanskim protestima, tražila pomoć od ombudsmana. Ali, posao nikada nije dobila, izuzev što je 2005. odradila pripravnički staž u tijelima Kantonalne vlade.
   
  - Ja nisam nikada bila član nijedne stranke i to je moja smetnja. Kao podstanar i bez ikakvih primanja trošila sam pare na karte, papire za konkurse, borila se, ali ništa. Na birou rada samo su očajnici, a ja sam jedan od njih - kaže Mulać. 

  Duge liste i u RS 
   

  Na evidenciju Zavoda za zapošljavanje RS prijavljene su 126.372 osobe.
    
  - Na birou je evidentirano 153 lica s visokom stručnom spremom koja čekaju na zaposlenje duže od deset godina, od kojih je najviše ekonomista, pravnika i profesora razredne nastave. Među onima koji zaposlenje čekaju duže od deset godina, a imaju srednju stručnu spremu, najbrojniji su ekonomski i mašinski tehničari te maturanti gimnazije - istakla je za "Avaz" Vedrana Milinković iz Zavoda za zapošljavanje RS.

  izvor:avaz

 • CITYLIGHT