Objavljena godina kad bi BiH mogla ući u EU!

  Byadmin
  In
  Nov 09, 2017
  Comments
  Objavljena godina kad bi BiH mogla ući u EU!
  SVIJET

  Samo jedna zemlja od onih koje su kandidati za ulazak u EU će biti spremna da pristupi Uniji prije 2023. godine, a BiH bi to mogla da postigne tek 2050. godine, navodi se u najnovijem izvještaju profesora Univerziteta u Sent Galenu Tine Frejburg.

  U izvještaju se navodi da bi Makedonija mogla da ispuni praktične, zakonske i tehničke kriterijume za pridruživanje EU u narednih šest godina, ali da su Albanija, Crna Gora, Srbija, Turska, BiH i Kosovo daleko od pridruživanja Uniji.

  Frejburgova navodi da bi Turska, Srbija i Crna Gora mogle da usklade svoje zakonske norme sredinom 2030-ih, dok za BiH i Albaniju smatra da neće dostići kriterijume EU prije 2050. godine, što je “dokaz da političke ambicije u tim zemljama prevazilaze realnost situacije”, prenosi britanski “Ekspres”.

  “Crna Gora bi mogla da bude među prvim zemljama koje mogu da postanu članice EU”, rekla je Frejburgova i naglasila da su politička veta drugih zemalja EU, kao i sama politička volja crnogorske Vlade, izvan kontrole studije.

  Posljednja zemlja koja se pridružila EU je Hrvatska, koja je pristupila bloku 2013. godine, ali još nije pristupila Šengenu niti evrozoni.

   

 • CITYLIGHT

 • Lajkanje

  <p>zxz\x z \z z\ \zx&nbsp;</p>