Posla ima za još 150 radnika: Cipele iz Tuzle stižu do polica i u Americi

  Byadmin
  In
  Apr 03, 2017
  Comments
  Posla ima za još 150 radnika: Cipele iz Tuzle stižu do polica i u Americi
  BiH

  Na ulazu u proizvodnu halu još piše Fabrika obuće "Aida", a kada uđete unutra, dočeka vas zaglušujuća buka i duge kolone radnica za šivaćim mašinama.

  Nije to više "Aida", ali je mnogo radnica ovog nekadašnjeg giganta zaposleno u sadašnjem Intralu BH, kompaniji koja cipele koje proizvede, putem svojih partnera, plasira širom svijeta.

  Alma Telalović 22 godine radila je za šivaćom mašinom u "Aidi", u Intralu je već godinu i kaže da je glavna razlika između njene nekadašnje i sadašnje firme to što sada ima sigurnost.

  - Ovdje se sve obaveze prema nama izmiruju uredno i na vrijeme. Sve podsjeća na ono što smo u "Aidi" imali prije rata - priča nam Alma Telalović.

  "Aida" je nakon dugogodišnje agonije radnika otišla u stečaj, a Intral BH je zakupio prostor i pokrenuo proizvodnju.

  - Nisam mislila da će ovdje ikada više biti ovakva proizvodna hala i pogoni. Mislila sam da će sve završiti prodajom u bescijenje kao što se dogodilo mnogim firmana, ali sreća pa nije tako - kaže Alma Telalović.

  Intral BH sada direktno zapošljava 330 radnika, a uz to putem kooperantskih firmi u BiH osigurava posao za još 250 radnika.

  - U proizvodne pogone "Aide" u stečaju Intral BH do sada je uložio oko milion maraka za adaptaciju i uređenje - priča za Faktor direktor Intrala BH Alija Šehović.

  Zanimljivo je da je ova kompanija pored obućarstva imala i razvijenu proizvodnju autopresvlaka te da je taj dio njihove proizvodnje zajedno sa 230 radnika kupila austrijska kompanija Boxmark, koja ukupno u svijetu ima 13.000 zaposlenih. Tada je Intral BH svu svoju obućarsku proizvodnju preselio u Aidine hale u Tuzli.

  - Nukleus operativnog menadžmenta i usko specijaliziranih radnika čine bivše radnice "Aide" i jedan dio radnica "Fortune" iz Gračanice. Ima još radnica iz "Aide" koje su na zavodu za zapošljavnje i imaju određena primanja, ali svakako da će za hjih u dogledno vrijeme kod nas biti mjesta, posebno kada su u pitanju šivačice - objašnjava Šehović.

  Intral BH ima ugovore sa pet velikih poslovnih partnera iz zemalja Evropske unije, Francuske, Italije, Njemačke te dvije iz Austrije. Za njih proizvode obuću koju te kompanije distribuiraju širom svijeta.

  - Sa sigurnošću možemo reći da se proizvodi Intrala BH prodaju širom EU-a, ali i u Sjevernoj Americi, na Bliskom Istoku, sjevernoj Africi... - navodi Šehović.

  On dodaje da je cilj Intrala BH zapošljavanje još oko 150 radnika.

  - Posla imamo za blizu 500 radnika. To su u suštini dvije šivaonice i jedna montaža sa krojačicama, što bi bio naš zaokruženi kapacitet. Za to nam treba dalje širenje u okviru postojećih prostorija "Aide", a za to smo spremni čim se steknu usplovi u okviru stečaja - zaključio je Šehović.

  FAKTOR

 • CITYLIGHT