Novosti

Sindikat zdravstva USK dao Vladi rok do 1.marta
  • USK

Predstavnici tek tri kantona i sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu danas su u Sarajevu potpisali granski kolektivni ugovor. Medu njima nisu predstavnici Unsko-sanskog kantona.

„Nestabilna politička situacija i česte rekonstrukcije Vlade, dovele su do zastoja u procesu davanja saglasnosti na prečišćeni tekst granskog kolektivnog ugovora. Mi smo Vladi USK dali rok da se do 1. marta izjasni o ugovoru, a ukoliko ne bude udovoljeno našem zahtjevu, bit ćemo prinudeni da organiziramo generalni štrajk, kazao je Dnevnik RTV USK Mirsad Muhamedagić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK.

I novoimenovani ministar zdravstva u Vladi USK Salih Mesić slaže se da su česte promjene u sastavu Vlade usporile pregovore sa Sindikatom. No ipak vjeruje da će Vlada do 1. marta dati saglasnost na kolektivni ugovor.

„Ostvarili smo odredene kontakte i razgovore sa predstavnicima Sindikata. Siguran sam da ćemo uspjeti riješiti tekuće probleme i da do štrajka neće doći”, ističe ministar Mesić.

Osim sporosti u rješavanju egzistencijalnih problema zaposlenih u zdravstvu, Mirsad Muhamedagić kaže nisu zadovoljni planiranim sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja za ovu godinu, a koja su namijenjena za finansiranje zdravstvenih ustanova. Ako uz to ne dobiju saglasnost Vlade na kolektivni ugovor, u Sindikatu naglašavaju da imaju dovoljno razloga da stupe u generalni štrajk.

 

 

(Izvor: rtvusk.ba)