USK: Na ekskurzije van BiH autobisima starim do 10 godina

  Byadmin
  In
  Apr 10, 2017
  Comments
  USK: Na ekskurzije van BiH autobisima starim do 10 godina
  USK

  Autobusi stariji od 10 godina neće moći vršiti prevoz učenika van BiH, dok oni sa više 12 godina starosti neće moći vršiti prevoz učenika ni na cestama BiH.  Odredbe su to Pravilnika o prevozu učenika donesene tri godine ranije, Ministarstva  obrazovanja na čijem je čelu tada bio Dario Jurić.

  Zbog neusaglašenih stavova, Pravilnik je stavljen van snage na trogodišnji period i ponovno ove godine doživio fijasko. Njegova primjena  odgođena je po drugi put. Ovog put do kraja juna. Do tada  primjedbama i sugestijama upućenim resornom ministarstvu od strane prevoznika, njih 35 okupljnih u udruženju, tražiće se kompromis.

  A da je vozni park u BiH poprilično star govori i podatak da je veliki broj autobusa iznad prosječne starosti. Doseže i do 20 godina. Godišnje iz saobraćaja se isključi i do 10 autobusa kao i onih koji idu na vanredne kontrole.

  Ukoliko do kraja šestog mjeseca ne bude izmjena, autobusi stariji od 12 godina, a koji vrše prevoz učenika, neće biti na cestama USK-a. Na drugoj strani  granicu sa učenicima neće preći prevoznici čije je vozilo staro više od 10 godina. Do tada ipak neće imati problema. Kao i prethodne tri godine, svi oni će moći se prijaviti za prevoz učenika, realizaciju izleta, ekskurzija, a do tada kod svih njih biće otprilike ista računica.

  Izvor: RTVUSK 

   

 • CITYLIGHT